Реално имаме ли нужда да приемаме хранителни добавки?

Наистина, нужно ли е да приемаме хранителни добавки?

Ако с храната поемаме всички необходими витамини, минерали и микроелементи, тогава нямаме нужда от хранителни добавки. Кой обаче днес се храни правилно? Липсата на витамини, минерални и микроелементи може да доведе до сериозни проблеми като слабост, чувство на умора, намалена работоспособност и други, поради което е препоръчително приемането на хранителни добавки, които снабдяват организма с необходимите му хранителни вещества.

Можем ли да напълнеем от допълнителен прием на витамини и микроелементи под формата на хранителни добавки?

Не, те не съдържат никакви калории и от тях не се напълнява. Дори е важно да се отбележи, че много диетолози препоръчват на пациенти подложени на диета или специален хранителен режим, да приемат допълнителни хранителни добавки.

Имат ли пушачите нуждаят ли се от повече витамини?

При пушачите нивата на витамини С, Е и В12, фолиева киселина и селен намаляват значително. Една единствена цигара разрушава 25-100 мг витамин С. Поради тази причина пушачите имат много по-голяма нужда от витамини, минерали и микроелементи в сравнение с непушачите.

Хората които консумират алкохол имат ли нужда от допълнителен прием на витамини?

Алкохолът е може би основната причина за намаляването нивото на важни витамини в организма, защото пречи на абсорбирането и складирането им. Тези, които често употребяват алкохол, имат
нужда от прием на повече витамини.

Кой е най-подходящият час през деня за прием на хранителни добавки?

Хранителните добавки могат да се приемат по всяко време на деня. Оптималният вариант е това да става с храна, по едно и също време всеки ден и така приемът ще се превърне в ежедневен навик.

На какво трябва да обърнем внимание, когато купуваме хранителни добавки?

Трябва да внимаваме дали всички съдържащи се витамини, минерали и микроелементи са детайлно описани, а също така
дали количествата им съответстват на Препоръчителния дневен прием (ПДП), който също трябва да е посочен върху
опаковката, съгласно международните норми (I.U.) или (mg).

Какво означава Препоръчителен дневен прием (ПДП)?

Това е препоръчителната дневна доза на един вид витамини или друга хранителна добавка, която се определя от национални и международни органи. Тази доза трябва да се приема ежедневно, за да се избегне липсата й в организма.

Как трябва да се съхраняват хранителните добавки?

Хранителните добавки трябва да се съхраняват на тъмно и прохладно място. Подходящо е да се поставят в хладилник,
а техният прием не бива да се реализира извън посочената на опаковката дата на годност. Течните хранителни добавки
трябва да се приемат в кратки срокове от момента, в който ги отворите.

Ограничената консумация на плодове и зеленчуци, които съдържат естествени витамини предизвиква линедостиг на витамини?

Липсата на пресни плодове и зеленчуци в нашето дневно меню наред с повишената консумация на обработени храни като консерви, солени, пушени и др. продукти води до недостиг на витамини и спомага за развитието на различни болести.

И на края важно е да се уточни, че…

Хранителните добавки не са хранителен заместител!

Ролята на хранителните добавки е да взаимодействат с основната храна, която ядем, така че да компенсират дефицита на полезни вещества. Освен че запълват липси, подпомагат усвояването на ценните съставки, стига да ги има в това, което консумираме. Хранителните добавки не се приемат вместо, а заедно с плодове, зеленчуци, млечни и месни продукти и с каквото още се храним. Затова се наричат хранителни добавки, а не хранителни заместители. Няма как да заменят разнообразното хранене, могат обаче значително да го обогатят.