7 ХРАНИ С КОИТО МОЖЕМ ДА ПОДОБРИМ НАСТРОЕНИЕТО СИ!

Триптофанът е магия! Или обяснено на кратко храните богати на тази аминокиселина увеличават нивата на серотонина, който пък Ви помага да сте в добро настроение. Редица изследвания сочат, че дефицитът на триптофан води до дефицит на серотонин, а серотонинът е както знаем един от хормоните, които влияят благоприятно върху настроението ни през деня! Затова консумирайте храни които съдържат високи количества триптофан, като:

Спанак

Той е изключително богат на желязо. Дава енергия на тялото, бори се с умората и помага за по-добрата концентрация. Освен това е чудесен източник на витамин B6, който улеснява производството на серотонин – хормона на щастието.

Авокадо

Тези зелени плодове са пълни с фолиева киселина, триптофан и витамин B6.

Банани

Те засищат не само глада, но и подобряват настроението между храненията, като балансират нивата на захарта. Също така са пълни с витамин B6 и триптофан – аминокиселината, която мозъкът превръща в серотонин.

Хляб

Още един добър източник на серотонин. Пълнозърнестият хляб дава по-малко от хормона на щастието, но енергията, произведена от него, е по-устойчива и ще ви държи по-дълго, отколкото ако хапвате бял хляб.

Сладки картофи

Те са чудесна алтернатива на обикновените картофи, тъй като са богати на фолиева киселина и запазват нивата на кръвната захар стабилни.

Бразилски орехи

Те са един от най-добрите източници на минерала селен, който пък се бори с лошото настроение и тревожността.

Мазна риба

Риби като сардините например, които са богати на омега-3 мастни киселини, помагат на мозъка да интерпретира настроенията и да се концентрира по-добре. Ниските нива на омега-3 киселини се свързват с депресията.

 

И на края няколко топ съвета за производството на повече серотонин в организма:

Прекарвайте повече време навън в разходка и на слънце. През лятото когато има повече слънце серотонинът се запазва в организма за по-дълго време и съответно през зимата – по-кратко, така че, не пропускайте разходките през слънчевите зимни дни!
Пийте повечко вода. Добре хидратирания организъм е с повече енергия и по-малко стрес.

Яжте кисело мляко. То е богато на калций, а това е минерал, който омекотява рязката промяна в настроенията, депресията и тревожността.

Консумирайте тъмен шоколад. Той не само доставя удоволствие на вкусовите рецептори, но и стимулира освобождаването на ендорфини в организма. Наред с това се повишават и нивата на ендорфини в тялото. Това означава, че когато ядете черен шоколад, ще се чувствате по-малко стресирани и разтревожени, като ефектът на този вид шоколад може да продължи до няколко часа след неговата консумация.

Включете в менюто си още пуешко и пилешко месо, яйца, бобови култури, овесени ядки, люти чушки, домати, тиква и тиквени семки.
Подправяйте храната с по-малко сол.

Ако все пак в забързаното си ежедневие нямата възможност да приемате поне част от тези храни, а иската да подобрите значително настроението си през деня, можете да постигните това с помоща на хранителна добавка с 5- Хидрокситриптофан