10 ТОП ПОЛЗИ ОТ КОНСУМАЦИЯТА НА КАНЕЛА!

 

Тази подправка изненадва не само с приятните вкус и аромат които придава добавена към редица напитки и десерти, но и със своите супер ползи за здравето ни. Ето и някой от тях:


1. Регулира кръвната захар и действа отслабващо
Канелата е силен антиоксидант, но също така стимулира и инсулиновите рецептори. Доказано е, че канелата намалява нивата на глюкозата в кръвта с около 30% и забавя скоростта на изпразване на стомаха след хранене, а това води до по-бавно покачване на кръвната захар и съответно спомага и за отслабване.

2. Намалява холестерола и пази сърцето
Канелата е отличен източник на калций, фибри и редица минерали, включително и манган, които действат буквално като четки на организма. Фибрите и калцият спомагат за почистването на организма от жлъчните соли, като по този начин се предпазва не само дебелото черво, но и това влияе благоприятно за поддържане на нивата на холестерола в нормални граници и намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания.

3. Подпомага работата на мозъка
Канелата действа като стимулант, благодарение на аромата, вкуса и съдържанието си. Подобрява паметта и действа позитивно върху зрението. Дори само помирисването на тази подправка води до подобряване работата на зоните в мозъка, отговорни именно за вниманието и паметта. Например чаша мляко с пръчица канела е много добра идея за започване на деня!

4. Подобрява кръвообращението
Канелата съдържа кумарин, който в малки дози е изключително полезен. Той е познат като „разредител на кръвта”, която помага в циркулацията на кръвта и предотвратява образуването на кръвни съсиреци, които могат да доведат до сърдечни заболявания. Въпреки това, хората с нарушения в кръвосъсирването и приемащи лекарства за разреждане на кръвта – не трябва да приемат канела!

5. Облекчава ставни болки и възпаления
Благодарение на своите противовъзпалителни свойства, канелата помага при облекчаване на болките и намаляване на възпаленията. Проучване проведено от изследователите в Университета в Копенхаген, пациенти, на които им са давали по половин чаена лъжичка канела с 1 супена лъжица мед всяка сутрин преди закуска са имали значително облекчаване на ставните болки и то само в рамките на 1 месец.

6. Бори се успешно с гъбични инфекции
Канелата има противогъбични и антибактериални свойства, които са изключително ефективни в борбата с подобни инфекции. Помага в унищожаването на микроби в жлъчния мехур както и при стафилококови бактериални инфекции.

7. Помага при настинка и възпаления на дихателните пътища
Канелата е отлично средства за общи или тежки състояния на грип или настинка. Приемайте по една супена лъжица мед с ¼ чаена лъжичка канела в продължение на 3 дни. По този начин бихте се справили с хронична кашлица, болки в гърлото и при простуда.

8. Подобрява храносмилането
Канелата е ефективно средство за подобряване на храносмилането. Помага за премахването на нежеланите газове и подобрява усвояването на храната. Фибрите, които се съдържат в канелата, са много полезни за подпомагане и балансиране на цялостната дейност на стомаха, като успешно облекчават диария и запек.

9. Елиминира лошия дъх
В случай, че сте яли чесън или имате усещането, че сте придобили лош дъх, със сигурност комбинацията от малко мед с канела във вид на гаргара ще ви помогне!

10. Укрепва имунната система и премахва умората
Не на последно място, благодарение на своите антиоксидантни и тонизиращи свойства, сместа от мед и канела е и отлично средство за увеличаване на защитните сили на организма и подобряване на тонуса.

 

Начин на употреба:

Канелата може да се употребява под формата на подправка или хранителна добавка.
Дневната доза като подправка е между 1 и 6 грама дневно. Като екстракт се препоръчват 600-1200 мг дневно.

Повече за ползите от канелата приемана и като хранителна добавка, можете да прочетете  тук