ЛЯТОТО НАБЛИЖАВА! Да влезем във форма с помощта на малко познатият зеленчук- АРТИШОК!

 

Артишокът– малко известен по нашите ширини, всъщност се оказва, че е един от незаменимите зеленчуци в диетичната кухня. В 100 гр. се съдържат само 40 ккал, което го прави безпорен помощник в борбата с излишните килограми. Богат е на баластни вещества, калий, калций, фосфор, магнезий, желязо, натрий, витамин А, В1, В2 и С. Също така съдържа белтъчини, мазнини, въглехидрати и ниацин.

В състава на зеленчука се открива и инулин, въглехидрат, който намалява чуството за глад. Артишокът е особено богат на цинарин – мощен антиоксидант, който се свързва със свободните радикали, участващи в процесите на окисление на липидите (нарушаване на жизнената активност на клетките в резултат на увреждане на клетъчната мембрана), като най-засегнати се оказват клетките на сърцето и черния дроб. Въздействайки именно върху черния дроб, този антиоксидант стимулира отделянето на отпадъчни продукти, оказва пикочогонно действие и ускорява процесите на извличане от организма на излишните течности и соли. Особено интересен е фактът, че цинаринът не може да се открие в нито един друг плод или зеленчук.

Този наистина малко познат зеленчук може да бъде открит през цялата година в търговската мрежа, като пиковият му сезон е от март до май, а по-късна реколта се добива и през октомври.

За родина на екзотичния зеленчук се приема Средиземноморието, но той се радва и на голяма популярност в Америка (Калифорния), където е пренесен от испанските заселници през 1600 год. Като лечебно растение е бил познат още на древните народи. Древните гърци и римляни го използвали като хранителна добавка и като средство за профилактика на различни заболявания.

С вкус, наподобяващ праз лук и целина и многостранно кулинарно приложение, артишокът все по-често започва да се появява на зеленчуковите щандове у нас, редом с карфиола и брюкселското зеле.

Поради високото съдържание на цинарин обаче, той променя вкуса на храната и напитките, но пък от друга страна се оказва, че се съчетава добре с продукти със силен и специфичен вкус като лимон, портокал, малини, каперси и други. Също вкусът на артишок добре се подчертава в съчетание с продукти като чесън, дафинов лист, магданоз, босилек и кориандър.

Твърди се, че артишокът помага за по–добрата функция на черния дроб и също така е полезен при страдащи от атеросклероза, подагра, съдейства за лечение на хепатит и подобрява отделянето на секреция при жлъчката.

Артишокът би могъл да понижи кръвната захар, регулира апетита, храносмилането и е диуретично средство, което може да помогне за детокса на организма при диета.

Поради лошите начини на хранене като консумацията на много газирани и алкохолни напитки, прекомерното хапване на червено месо и поглъщането на много мазнини, артишокът повишава способността на черния дроб да регенерира своите клетки, а най–важната функция на черния дроб е именно да преработва хранителните вещества, които ние поглъщаме.

Важно е да знаете, че размерът на артишока не влияе върху неговите вкусови качества.

Също така при избора на артишок трябва да се следи главите на зеленчука да са тъмнозелени, тежки, а листата да са плътно едно до друго.

ТОП СЪВЕТИ:

Пролетта е идеален сезон за направата на кратък курс на диета с артишок. Може да комбинирате зеленчука с малки количества месо или други зеленчуци. Консумирайте го няколко дни.

Яжте повече риба и месо от птици, ограничете като цяло червеното месо за известно време.

Препоръчително е да консумирате артишока сварен на пара, защото така се запазват всички негови полезни вещества. Вкусен е още и печен или задушен. Неголемите артишоци са много подходящи за закуска миксирани в разядка, а средните – за задушаване и печене. Прясната сърцевина на артишока може да бъде добавена в салати.

Избягвайте животинските мазнини и използвайте растителни, ограничете алкохола.

Артишокът не е препоръчителна храна за хора, при които се наблюдава наличие на гастрит с понижена киселинност и ниско кръвно налягане, при камъни или запушване на жлъчката и алергии към невен и маргаритки.

Една от най–важните ползи на артишока е, че той помага за отслабване, тъй като стимулира по–доброто функциониране на черния дроб, подобрява храносмилането, а с това повишава метаболизма на организма, като засилва обмяната на веществата.

Ако все пак вкусът на този малко познат зеленчук не ви се нрави, може да се възползвате от неговите детокс свойства, като го приемате под формата на   ХРАНИТЕЛНА ДОБАВКА